praktijk de diamant

Wat zeggen jouw ogen over je gedachten en gevoelens?

Geplaatst: 28 maart 2017

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Ik heb een ware fascinatie voor ogen. Ze vertellen zoveel. En ze laten ook zien wie je echt bent: het zijn de spiegels van je ziel! Ogen kunnen spreken, stralen, vuurspuwen, lachen, huilen, noem het maar op. Mijn grote interesse komt misschien ook doordat ik vanaf mijn geboorte met één oog kijk. Toch voelde ik als kind dat ik dingen op meerdere manieren kon waarnemen. Mijn zintuigen – zoals horen en voelen – deden letterlijk in het ‘kijken’ mee. Soms vroegen mijn ouders zich af of ik ogen in mijn achterhoofd had zitten.

Nu ben ik me ervan bewust dat ik eigenlijk altijd bezig was mijn omgeving te scannen. Ik wilde altijd weten wat er om me heen gebeurde. Nogal vermoeiend met 1 oog.

 

Contact tussen kind en moeder

Vanaf je geboorte vormen lijfelijk- en oogcontact de basis in de intieme relatie met je moeder. Als pasgeboren baby zie je bijna niets. In de eerste maand zie je slechts de contouren van je moeder. Je bent tevreden als je tijdens het voeden de geur en warmte van je moeder ruikt en voelt. Na twee maanden ga je pas dingen onderscheiden. Je begint je te spiegelen aan haar emoties en uitdrukkingen. Het voelen van je moeder en het kijken in elkaars ogen zorgt voor verbindingen tussen je hersencellen en neuronen. Hierdoor reageer je en geef je expressie aan wat je voelt. Ben je in contact met je moeder, dan voel je je gezien. En dat geeft een veilig gevoel. Door deze interacties ontwikkel je als kind sociale vaardigheden en je eigenheid. Bij gebrek aan contact en respons (bijvoorbeeld door een moeder die overlijdt) ontstaan vaak hechtingsproblemen. Dit kan gevolgen hebben op latere leeftijd in het aangaan van vriendschappen en relaties.

 

Gedachten en gevoelens aflezen uit ogen

Aan de richting waarin ogen draaien kan je aflezen of iemand op dat moment in beelden, geluiden of gevoelens denkt. Hoe werkt dat precies? Stel… ik vraag hoeveel deuren jouw huis heeft? Dan vormt zich bij het nadenken als het ware een plaatje in je gedachten. Hierbij draaien je ogen onbewust naar boven weg. Denk je aan de liefde van je leven en de leuke dingen die je samen hebt beleefd, dan gaan bij de herinneringen van intense gevoelens je ogen naar beneden. En als ik je vraag een gesprek met je vriendin na te vertellen, dan kijken je ogen zijwaarts richting je rechter oor om het gesprek waarheidsgetrouw te herinneren. Kijk je hierbij naar links dan ben je over het gesprek aan het fantaseren. Bij onderzoek is gebleken dat mensen een duidelijke voorkeur hebben. De een is meer visueel ingesteld en de ander juist meer kinesthetisch (gevoel). Hoe zit dat bij jou?

 

Betekenis en variaties in oogkleur

Wist je dat de kleur ook iets zegt over het karakter van iemand?

  • Groen: is zeldzaam, komt slechts bij 1-2% van de wereldbevolking voor. Groen staat voor natuur en magie, de personen zijn vaak sociaal en hebben een groot doorzettingsvermogen. Je kunt groen zien van jaloezie!
  • Blauw: staat voor jeugdigheid, vrolijkheid. De personen zijn zachte en vriendelijke mensen. Keerzijde is ook hard en kil kunnen zijn.
  • Bruin: staat voor betrouwbaarheid en veilig voelen. Bruin wordt als meer dominant ervaren dan de lichtere kleuren. Twee reebruine ogen, die kun je toch nooit vergeten!
  • Grijs: staat voor zakelijkheid, betrouwbaar, pragmatisch, goed kunnen onderhandelen. Deze mensen zijn beetje stil: ‘het grijze muisje’.

 

Waarnemen met je ogen en lijf

Elke dag weer neem je automatisch (en onbewust) van alles waar via je ogen. En van de vele prikkels die binnenkomen maak je plaatjes en volgt een gevoel. Maar je neemt niet alleen waar met je ogen. Je andere zintuigen spelen ook een rol in hoe je iets ervaart. Hierbij is je lichaam razendsnel en superslim in het herkennen van je herinneringen en gevoelens. Dit heeft een grote invloed op je uiteindelijke waarneming. Kijk maar eens als je bijvoorbeeld in een lift staat. Je ziet degene niet die achter je staat. Je raakt elkaar niet fysiek aan, maar toch kan je de persoon heel subtiel voelen. Dit gebeurt doordat je in iemands energieveld staat. Op basis van je eigen ervaring voelt dat goed of niet.

Jouw ogen… die twee kleine kijkertjes. Wat hebben ze je toch veel te vertellen!

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

 


Simone Sinjorgo
Als lichaamstaal-expert kijk ik wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Ik daag je uit te voelen wat echt voor jou belangrijk is. Ik ondersteun je bij het maken van (nieuwe) keuzes vanuit je hart. Alles is gericht om beter in je vel te zitten, rust in je hoofd te krijgen en het leven te kunnen gaan leven, zoals JIJ dat wil! Ik werk als lichaamsgericht therapeut, zowel individueel als met paren. Ook ben ik gespecialiseerd in klanktherapie. Mijn praktijk is gevestigd aan de Potgieterstraat 16 in Vlijmen. (NB)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Menu