Van zandkasteeltjes bouwen tot de realiteit

Geplaatst: 5 juni 2017

Je lichaam slaat al je emoties en gevoelens op. Jouw lichaam brengt je trouw iedere dag van A naar B. Je ervaart dagelijks van alles met je lijf. Je slaat alle ervaringen in je lichaam op. Al sinds het moment dat je in de buik bij je moeder zat. Liefde, plezier, geluk, pijn en teleurstellingen. Tegen negatieve invloeden reageert je lichaam volautomatisch zonder dat je dit bewust door hebt. Je beschermt jezelf tegen pijn door spierspanningen en contracties. Door deze onbewuste subtiele spanningen kan je levensenergie in je lijf minder doorstromen. Het bepaalt ook in grote mate je gevoelens, emoties, overtuigingen en vooral hoe je reageert op anderen.

Hoe werkt dat dan? Kijk mee door de ogen van een kind

Op een dag zitten Loesje en Sophie in de klas samen te tekenen. Ze lachen en hebben plezier. Ineens zegt de juf tegen Loesje: ‘Ga jij maar even buitenspelen in de zandbak. Jij kunt zulke mooie zandkastelen maken. Laat dat tekenen maar over aan Sophie. Ze kan dat sneller en mooier’. De juf duwt Loesje met een zachte hand richting de tuin. En ze draait zich om want iemand anders roept haar. Ze ziet niet dat Loesje verdrietig met een gebogen hoofd de schooltuin in loopt. Ook heeft ze geen idee wat er in haar omgaat. Ze voelt weggestuurd, houdt haar adem in en voelt een steek in haar buik. Loesje hoorde: ‘Ga maar in de zandbak spelen. Je tekent niet mooi genoeg en je bent langzaam.’

Het ontstaan van een onbewuste spierspanning

Onbewust heeft deze ervaring haar een pijnlijke plek in haar buik bezorgd. Na schooltijd vertelt ze verdrietig haar moeder wat ze heeft meegemaakt. ‘De juf vindt dat ze niet mooi kan tekenen en dat Sophie het ook veel beter kan en sneller is.’ Tijdens dit gesprek is haar moeder de vaatwasser aan het uitruimen. En met haar rug naar Loesje toe reageert ze: ‘Ach schatje, de juf zal dat echt niet zo bedoeld hebben. En je bent ook goed in zandkastelen maken.’ Loesje voelt dat haar mama het niet zo belangrijk vindt. Ze pakt haar trouwe beer bij de hand en loopt met gebogen hoofd naar buiten. Waar ze eerst een steek in haar buik voelde, is het nu beurs. Ze klemt haar beer dicht tegen haar aan en staart een tijdje voor zich uit. Na een uur voelt ze de pijnlijke plek niet meer. Maar haar lichaam heeft het wel opgeslagen. De energie van deze ervaring draagt ze nu met zich mee.

De effecten vele jaren later

Loes is getrouwd, heeft zelf kinderen en werkt bij een leuk bedrijf. Tijdens de lunch vraagt haar teamleider spontaan wie het teamuitje wil organiseren. Vol enthousiasme reageert ze, evenals haar collega Anita. Haar teamleider is blij en geeft Anita direct de verantwoordelijkheid voor de organisatie. En hij zegt: ‘Volgende uitje mag jij organiseren, Loes.’ Ze zit met opgeheven hoofd. Maar haar baas heeft geen idee welke film er in haar afspeelt. Feitelijk voelt haar lichaam: ‘Loesje ga jij maar zandkastelen maken. Anita is beter in haar werk en kan het ook nog sneller.’ Loes wordt ineens verdrietig. Dat wil ze niet op kantoor, dus trekt ze zich terug. Ineens voelt ze een pijnlijke plek in haar buik. Als vanzelf legt ze haar handen erop en herinnert ze zich haar beer. Die heeft haar altijd geholpen als ze pijn had. Waarom ben ik nu verdrietig? Ping! Er verschijnt een bericht op haar PC en ze gaat direct aan het werk.

Bewustwording, verwerking en ontwikkeling

Onbewust is de gevoelige snaar van de nare ervaring bij de zandbak aangeraakt. De oude herinnering is in trilling gebracht door de reactie van de teamleider. En haar onverwerkte ervaring met verdriet trilt ineens mee. Dat voelt ze nu in haar lijf. De ervaring in haar kindertijd bepaalt ook haar reactie van terugtrekken. Je lichaam draagt een enorme hoeveelheid aan herinneringen en informatie mee. En door bepaalde situaties in je leven kunnen plekken geraakt worden. De mate waarin je reageert is ook afhankelijk van hoe je je voelt. Of dat je je opwindt over een futiliteit.


Elke dag worden er ervaringen en emoties bij je opgeroepen. Bewustwording daarvan geeft ruimte voor verwerking en eigen ontwikkeling.

Tags: , , , , ,
Menu