Uitstelgedrag

Ken je dat? Steeds die vervelende klus uitstellen…

Geplaatst: 29 januari 2018

Uitstellen is een soort moeten in je achterhoofd en ervoor zorgt dat je altijd aan staat! En toch stel je die nare klus uit tot het echt niet meer langer kan. Dagenlang zingt het in je hoofd. En steeds komt er iets tussen. En stiekem is dat best fijn. Maar toch ook niet. Ik herken het. Bij vlagen doe ik dit mezelf aan. Uitstellen, pfff, het geeft een hoop onrust. Uiteindelijk ga ik vol adrenaline aan de slag en trek de conclusie: had ik dit maar eerder gedaan, zoveel werk was het niet. En de opluchting nadien, heerlijk!

Herken je dit?
Dat je iets moet doen, maar het steeds verder voor je uitschuift om eraan te beginnen. Diep van binnen heb je gewoon geen zin om dit te doen. Het gevolg is dat ‘die ene klus’ elke dag een metgezel wordt als een aapje op je schouders. En op tijdstippen dat jij even rust neemt, ineens spontaan tegen je begint te praten. ‘He joh, zou je nu niet eens aan de slag gaan in plaats van koffie drinken. Ga je nu alweer tv kijken?’

 

Moeten! Dat gevoel van altijd aan staan
Als ik ergens echt geen zin in heb, dan ontstaat bij mij de neiging om ineens allerlei andere dingen te verzinnen, die MOETEN. Ineens stoor ik me mateloos aan de haren van onze hond op de bank en pak de stofzuiger. Ach, nu ik toch zo goed bezig ben, kan ik het hele huis gelijk doen. Dan zie ik in een ooghoek de wasmand uitpuilen en ik begin automatisch te sorteren. Onderweg naar de wasmachine zie ik de vaat in de keuken en doe dit snel ff tussendoor. Mijn aapje op mijn schouder stel ik gerust met de gedachten: ‘Ja, ja, een opgeruimde keuken zorgt voor een leeg hoofd. Goed voor de klus die ik nog moet doen.’ Dan dribbelt onze Louis plots tussen mijn benen en hij geeft aan dat hij naar buiten moet. En ja, dan moet hij ook echt. Ik trek mijn jas en ga naar buiten. Teruggekomen plof ik neer met een bakkie en dan hoor ik mijn telefoon piepen. Even kijken, ik kan toch best gelijktijdig koffiedrinken en mijn berichten beantwoorden. Voordat ik het weet ben ik twee uur verder, maar heb nog steeds niet gedaan wat ik eigenlijk moest doen. Geeft dat voldoening? Nee! De klus en mijn aapje blijven namelijk nog steeds aan mij knagen. En eigenlijk voel ik diep van gevoelens van schaamte en schuld dat ik dit steeds maar uitstel. Ik MOET het nu toch een keer gaan doen.

 

Door uitstellen ontstaat een soort van loze drukte
Als je door drukte maar vaak genoeg iets voor je uitschuift dat echt belangrijk is, dan ontstaat er het gevoel van leegte die je feitelijk met nog meer loze drukte vult. Er ontstaat afstand van alles wat je feitelijk leuk vindt, je plezier en energie geeft. En als je dan kiest voor een momentje van stilte, dan wordt die al snel gevuld met nog meer loze drukte en afleiding, zoals Facebook, Instagram, tv kijken, mails lezen. Dit kan depressieve gevoelens oproepen. Als je vandaag geen zin hebt om iets te doen? Dan zal het morgen waarschijnlijk niet veel anders zijn. Stop nu met uitstellen!  Hieronder geef ik je een aantal praktische tips om je uitstelgedrag direct aan te pakken, Voorkom dat uitstel, afstel wordt!

 

  1. Stop met uitvluchten te verzinnen

Zet een eerste stap, die is het lastigst, dus begin er gelijk in de ochtend mee. Met andere activiteiten en de smoesjes die je verzint, hou je uiteindelijk alleen jezelf voor de gek. Stel een deadline en plan het in je agenda om een stok achter de deur te hebben. En wat houdt je tegen om hulp te vragen?

 

  1. Vermijd afleiding voor focus

Als je de klus gaat klaren, zet dan je mobiel en andere apparaten die kunnen piepen of trillen op stil. Hierdoor kun je ongestoord doorwerken en de concentratie makkelijker vasthouden.

 

  1. Verdeel de klus en maak het aantrekkelijker

Zorg voor afwisseling. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een uur werkt aan de klus en dan 15 minuten iets leuks mag doen. Echt voor jezelf! En als het een grote klus is, deel het op in stukken. Stel jezelf een doel en een kleine beloning in het vooruitzicht. Dat extraatje motiveert je om door te gaan.

 

Besef dat uitstellen en verschuiven van klussen of taken tijdverspilling is en je nodeloos veel energie kost. Versla nu jouw uitstelgedrag en jouw aapje op je schouders. Ga nu direct aan de slag. Suc6!

 

Ben heel benieuwd welke inzichten ik je heb gegeven aan de hand van het voorbeeld over het uitstellen van nare klussen. Wil je dat met me delen?

Menu